Notes de premsa

La Universitat de València analitza l’impacte esportiu, socioeconòmic, mediàtic i ambiental d’una desena d’esdeveniments esportius celebrats a la ciutat el 2024

 • , ,

S’han examinat l’Ironman 70.3, el Gran Premi Internacional d’Atletisme, el Gran Fons Internacional, la Volta a la Comunitat Valenciana, la final de la Copa del Rei de rubgy, la Copa Davis, la Copa Faulcombridge i el BBVA Open Internacional de tennis, el Preolímpic d’hoquei i la Copa del Món i el MTRI

La Fundació Esportiva Municipal i el grup Sport Management and Innovation Research, pertanyent a la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (FCAFE), han presentat l’estudi sobre l’Impacte Socioeconòmic dels Esdeveniments Esportius amb subvenció nominativa de l’Ajuntament de València celebrats durant 2024, que ha analitzat aspectes d’esdeveniments esportius celebrats a la ciutat durant l’any passat.

La regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, Rocío Gil, considera que este estudi “és una eina que ens permet una anàlisi objectiva dels esdeveniments esportius i els resultats positius dels quals reforcen el nostre posicionament i la nostra línia estratègica de suport a estes proves esportives perquè deixen un llegat social i esportiu a la ciutat”. Així mateix, s’ha mostrat “molt satisfeta de la col·laboració amb la Universitat de València perquè la coordinació entre els diferents agents facilitadors dels esdeveniments esportius de la ciutat és necessària per posar en valor la feina que es realitza ia més aquesta anàlisi ens permetrà seguir millorant a l’organització”.

L´estudi analitza mitjançant diferents elements objectius deu esdeveniments esportius que es van celebrar a València durant el passat any i van rebre subvenció nominativa de l´Ajuntament. Es tracta de l’Ironman 70.3, la Copa del Món de Triatló i el Mediterranean Triatló; la Copa Davis, la Copa Faulcombridge i el BBVA Open Internacional de tennis; El Gran Fons Internacional; el Gran Premi Internacional d´Atletisme; la final de la Copa del Rei de rugbi; la Volta a la Comunitat Valenciana de ciclisme i el torneig preolímpic d’hoquei.

El vicedegà d’Ordenació Econòmica i Instal·lacions de la FCAFE, Josep Crespo ha explicat que entre les conclusions de l’estudi, destaquen “la valoració positiva de l’experiència a la ciutat per part de participants i espectadors per les possibilitats i l’ambient; la qualitat dels esdeveniments, reflectida en l’elevada recomanació; positiu en el medi ambient o l’impacte turístic ratificat en la intenció de repetir a València”.

Altres dades extretes de l’estudi d’estes competicions són la participació elevada de la dona, la gran varietat d’esdeveniments, amb un impacte positiu a la ciutat, el valor afegit que generen el capital humà local i la despesa en proveïdors locals o l’elevada participació de persones estrangeres. Així mateix, la xifra d’ingressos dels esdeveniments és de 8.544.684€.

Conclusions

Crespo juntament amb Ferran Calabuig i David Parra, analitzen estos casos per la seua complexitat organitzativa, així com el seu impacte econòmic, social, esportiu, turístic, mediàtic i mediambiental. Després de concretar prop d’un centenar d’indicadors a analitzar, es va realitzar un estudi de camp en els deu esdeveniments i s’han interpretat les dades, entre d’altres, sobre participants, RRHH implicats en l’organització, voluntariat participant, despesa dels esdeveniments (inclosos cànons, costos d’organització, recursos propis etc i el seu percentatge de despesa en proveïdors locals), ingressos dels esdeveniments mitjançant entrades, patrocinadors, promoció de l’esport base, participació dels col·lectius en risc d’exclusió social, la retranmisió en directe a través de canals d’internet o televisió, difusió en mitjans de comunicació o xarxes socials, així com les accions de conscienciació mediambiental.

L’informe recull dades com la participació als esdeveniments, que supera els 160.000 participants, dels quals el 56% són estrangers i el 44% nacionals. Així mateix, hi van participar 1700 voluntaris i es van fer 20.000 accions dirigides a la promoció de l’esport en clubs i escoles, amb un important impacte esportiu. A més, la majoria d’actuacions analitzades realitzen accions de sostenibilitat que tenen un impacte positiu al medi ambient i la percepció sobre l’impacte social dels mateixos és positiva.

L’estudi destaca en les seues conclusions la repercussió geogràfica de la Volta ciclista i el Gran Fons Internacional, l’elevada participació a l’Ironman 70.3, el Gran Fons i el Mediterranean Triatló. Precisament estes tres proves i el Preolímpic d’hoquei destaquen per l’elevat nombre de persones implicades a l’organització.

La Copa Davis, l’Ironman 70.3 i el Preolímpic d’hoquei són els esdeveniments que van generar més volum de despeses i ingressos, mentre que el Gran Premi Internacional d’Atletisme, MTRI, Ironman 70.3 i el Preolímpic d’Hoquei van destacar per la tasca de promoció i foment de l’esport.

D’altra banda, la repercussió mediàtica més gran va correspondre a la Copa Davis, el BBVA Open Internacional de tennis, la Copa del Món de Triatló, el Preolímpic d’hoquei i la Volta. Pel que fa a la valoració de l’experiència a la ciutat, els esdeveniments amb més puntuació per part dels espectadors són la Copa Davis, la Copa Faulcombridge i la final de la Copa del Rei de rugbi. Els participants a l’Ironman 70.3 i el MTRI tenen una valoració elevada sobre la qualitat de l’esdeveniment i l’experiència a la ciutat.

Descarregar documentació

Impacte Socioeconòmic dels esdeveniments esportius amb Subvenció Nominativa de l’Ajuntament de València celebrats durant l’any 2024