Esport en espais naturals

Esport en espais naturals

Ha sigut interés de l’Ajuntament de València des de fa anys el desenvolupar programes esportius en plena natura, tot això emmarcat dins d’un context d’educació medi ambiental i de coneixement de la natura, respectant-la i advocant per la seua conservació, facilitant la seua pràctica i promoció d’estes activitats.

Per a això són dos els àmbits en què s’ha actuat al llarg d’estos anys:

 1. Organització d’activitats a la natura i a l’aire lliure en diferents paratges naturals fora de la ciutat de València.
 2. La utilització dels espais naturals ubicats al terme municipal de la ciutat per al desenvolupament de diferents activitats (El Jardí del Túria, les platges i el Parc Natural de l’Albufera).

 

Objectius generals

 1. Ocupar el temps lliure d’oci al medi natural com a forma alternativa a altres opcions que s’oferixen a la ciutat.
 2. Conéixer el patrimoni natural i cultural de la ciutat de València.
 3. Desenvolupar valors de respecte cap al medi ambient i la seua conservació.
 4. Altres.

 

Població diana a què va dirigit

A tota la població a partir dels 7 anys. Encara que hi ha una oferta d’activitats que va dirigida a la població adulta.

 

Característiques del programa

Diverses són les línies d’actuació d’este programa:

Activitats de Temps Lliure (Centre Excursionista de València)

Fruit de l’interés per promoure les activitats a la natura i l’aire lliure entre tots els ciutadans de la ciutat de València, l’any 2002 l’Ajuntament de València a través de la seua Regidoria d’Esports i Temps Lliure va signar un conveni de col•laboració amb el Centre Excursionista de València (CEV), club pioner pel que fa a estes modalitats.

Gràcies a este conveni, prop de 2.200 persones han participat durant l’any 2012 en les diferents activitats que s’han desenvolupat dins d’esta oferta d’activitats i que es poden concretar en les següents:

 • Excursions pel patrimoni cultural i natural de la Comunitat Valenciana, destinades a la població adulta, centrada en campanyes de conéixer els espais naturals.
 • Propostes de Multiactivitat de cap de setmana a la natura per a jóvens de 18 a 30 anys. Les activitats que es poden realitzar són:
 • Descens de barrancs, rappel i piragüisme.
 • Activitats destinades al nucli familiar. Una activitat especial per a que pares i fills descobrisquen junts els espais naturals valencians amb l’ajuda de monitors especialitzats en animació i excursionisme per a famílies: Conéixer la Calderona; Conéixer el Túria; Conéixer la Marina; etc.
 • Ensenyament i iniciació multiesportiva de Temps Lliure per a jóvens, amb edats compreses entre 11 i 17 anys.
 • Escola d’Aire Lliure. Eixides d’un dia de muntanyes, on es visiten castells, paratges queva recórrer Cavanilles i cavitats prehistòriques:
 • Valencians; redescobrir Cavanilles; la Via Muntanya; els castells Templers; etc.
 • Rocòdrom escolar. D’11 a 17 anys. Es tracta de practicar escalada als rocòdroms municipals, per grups de 20 a 30 participants,atesos per monitors tècnics en escalada del C.E.V.

 

Utilització d’espais naturals urbans

A més d’este tipus d’activitats la ciutat de València compta amb diversos espais naturals on es pot desenvolupar diferents programes esportius, que són:

 • Jardí del Túria.
 • Les platges.
 • Parc Natural de l’Albufera.

Per a cada un d’estos apartats s’ha desenvolupat un programa d’actuació específic.