Notes de premsa

El València Basket Femení encapçala el llistat de guardonats en els Premis de l’Esport de la Ciutat de València 2024

 • , , ,

Pedro Martínez Portero, Iker Bretón, Lola Riera o Natalia Cabanillas són alguns dels premiats en la XXV edició d’estos guardons. El jurat també ha triat als guanyadors de la segona edició dels Premis Fundació Esportiva Municipal, que reconeixen als jóvens esportistes i a l’esport popular

El jurat de la XXV edició dels Premis de l’Esport de la Ciutat de València ja ha donat a conéixer qui són els i les esportistes, clubs i entitats esportives mereixedors dels respectius guardons. El València Basket Femení encapçala este llistat de premiats gràcies a l’espectacular triplet de Lliga, Copa i Supercopa aconseguit en 2024. Lola Riera, la major golejadora de la història de la selecció espanyola d’hoquei herba, ha sigut reconeguda amb el guardó a la trajectòria esportiva més destacada, mentres que els reconeixements individuals a millor esportista han recaigut en el patinador Iker Bretón i en Natalia Cabanillas, ‘recordista’ mundial de Salvament i Socorrisme.

Tal com es va començar a fer l’any passat, i amb la finalitat de donar protagonisme i rellevància a totes les modalitats de premis reconegudes en les edicions anteriors, es diferencien dos àmbits de premis: els Premis al Mèrit Esportiu de la Ciutat de València, per a reconéixer els millors resultats esportius i la labor que es desenrotlla a favor de l’esport de competició oficial i alt nivell; i els Premis Fundació Esportiva Municipal de València, per a reconéixer als jóvens esportistes, a la ciutadania i a les entitats amb major compromís en la promoció de l’esport de base i esport per a tots.

Així mateix, els guardons s’entregaran en dos gales diferents. La primera, el dijous 15 de maig a les 17.30, en l’hemicicle municipal i amb l’alcaldessa, María José Catalá, presidint l’acte. En ella, es concediran els premis al Mèrit Esportiu de la ciutat de València. La segona, el dijous 19 de juny a les 19.00, en la sala d’actes del Complex Esportiu Cultural Petxina; i en ella s’entregaran els Premis Fundació Esportiva Municipal de València.

Premis al Mèrit Esportiu de la Ciutat de València

En la categoria d’esportistes d’alt nivell, el guardó a l’esportista més destacat ha sigut en esta edició per a Iker Bretón, patinador en la Lliga Nacional en 1a Divisió Masculina i que en 2024 va aconseguir fins a 17 medalles en diferents campionats autonòmics i nacionals. En categoria femenina, la guanyadora ha sigut Natalia Cabanillas, del Club Natació de Delfín, campiona del món i ‘recordista’ mundial de Salvament i Socorrisme; i doble campiona d’Espanya en les modalitats de Nadar Surf Platja i Ocean Woman Platja.

Respecte als esportistes amb discapacitat més destacats, el jurat ha triat al nadador Enrique José Alhambra, del Club Aquàtic Campanar, per les seues dos medalles de bronze en els Jocs Paralímpics de París 2024; i a Pilar Ferrer i Blanca Argente, campiones amb la selecció espanyola de les Sordolimpiades d’Hivern en la modalitat de futbol sala per a persones sordes, en Erzurum, Turquia.

En la categoria del club o equip esportiu més destacat, en esta edició, s’ha decidit premiar a l’equip Femení Absolut del València Bàsquet Club, per firmar en 2024 un espectacular triplet de títols amb la conquesta de la Lliga Femenina Endesa, la Copa de la Reina i la Supercopa d’Espanya.

Quant al fet esportiu o millor resultat a nivell internacional, s’ha decidit premiar al tennista Pedro Martínez Portero, integrant de l’equip espanyol que va acudir als Jocs Olímpics de París 2024, campió de dos tornejos ATP Challenger, entre ells la Copa Faulcombridge a València, i número 2 espanyol en el ránking ATP tan sols per darrere de Carlos Alcaraz.

Per part seua, el reconeixement a la trajectòria esportiva més destacada ha sigut per a Lola Riera, qui després de 211 partits com a internacional va anunciar la seua retirada de la selecció espanyola d’hoquei herba. Tot això després d’aconseguir un nou diploma olímpic a París 2024 i consolidar-se com la millor golejadora de la història del combinat nacional espanyol d’hoquei herba. Sens dubte, una pionera i referent en l’hoquei herba a nivell nacional i continental.

El Premi València Ciutat del Running, en la seua segona edició, ha caigut en mans del Club Runners de L’Horta de Castellar-Oliveral, en representació de tots els clubs de localitats i zones afectades per la Dana del passat any, per la seua mostra de resiliència i superació mantenint els seus entrenaments i competint en la Maratón València 2024, que va ser un símbol de la recuperació.

Estos premis reconeixen també a aquells mitjans de comunicació i periodistes que difonen la realitat esportiva de la ciutat. En este cas, el premi al mitjà de comunicació que més i millor ha secundat i difós la realitat esportiva de la ciutat ha sigut per al programa Superdeportes, de Levante TV, per donar visibilitat a esports que no ocupen la pantalla en els principals canals de TV, fomentar i promocionar la pràctica esportiva entre la població en general i donar a conéixer els diferents esports presents a la ciutat de València i la Comunitat Valenciana.

D’altra banda, el guardó al millor article o reportatge periodístic ha recaigut en Raúl Cosín, per la publicació al gener de 2024 de ‘Olímpiques i Paralímpiques de la Comunitat de l’Esport’, un llibre de caràcter divulgatiu en clau periodística, que dona compte de les esportistes nascudes en la Comunitat Valenciana, sense deixar d’esmentar a aquelles que, bé per arrelament, per competir per clubs de la regió o establir-se en esta, van competir en diferents edicions de Jocs Olímpics i Paralímpics. Es tracta d’una obra que significa visibilitat quant a l’esport femení, a més d’un testimoniatge per la igualtat.

En esta edició també s’ha premiat a l’entitat no esportiva que més decididament ha donat suport a l’esport del municipi. Segons el veredicte del jurat, l’empresa Fibra València ha sigut la premiada en esta categoria, pel seu patrocini tant a clubs de la ciutat durant l’any 2024 (Llevant UD, CP Els Abelles, etc.), com a diversos esdeveniments esportius celebrats a València com la 15K Nocturna Fibra València o la I Inter League Copa València.

Premis Fundació Esportiva Municipal de València

Dins de l’esport escolar, Daniel Martins, del Club de Tenis València, ha sigut el guardonat com a esportista en edat escolar més destacat gràcies al seu doble triomf en el Campionat d’Espanya en categoria aleví, tant en individual com per equips. Daniel ha conquistat en 2024 també el campionat autonòmic per equips i ha rebut el Premi FTCV com el primer classificat del ránking de la seua categoria en la Comunitat Valenciana.

Asier Herrero Palanques, del club Natació Artística Atlantis, ha obtingut la menció Plata per la seua tercera posició en duo mixt en el Campionat d’Espanya aleví d’hivern que es va celebrar a Sabadell. El triatleta Lucca Grau de la Font ha rebut la menció Bronze després del seu quint lloc en el Campionat d’Espanya de Triatló Sprint.

Per part seua, Blanca Ferrando, del Real Club Nàutic de València, ha sigut reconeguda amb el Premi a l’Esportista en Edat Escolar més destacada per ser doblement campiona autonòmica de Vela en Classe Ilca 4 (sub-18 i sub-19), a més de segona en la Copa d’Espanya sub-16 i quarta en el campionat del món de la mateixa categoria. Blanca va obtindre la menció de plata l’any passat, per la qual cosa continua així amb la seua trajectòria ascendent en el món de la vela.

La gimnasta Blanca Rodríguez ha obtingut en esta edició la menció Plata, pel seu triple primer lloc en la Copa de la Reina de Santander, en les modalitats de cinta i cércol, així com en la classificació general per seleccions autonòmiques, entre molts altres assoliments. Julia Honciu, de la Sala d’Armes València, ha sigut reconeguda amb la menció Bronze per aconseguir el títol nacional d’esgrima en categoria infantil.

Dins del mateix àmbit, l’esportista adaptat més destacat ha sigut Enric Quintanilla, campió d’Espanya en edat escolar i tercer lloc en categoria absoluta en salt de longitud. Per part seua, el club de Bàsquet Petraher ha aconseguit el guardó al Club en Edat Escolar més destacat, com a reconeixement a la seua gran faena durant anys en una escola amb més de 400 integrants i amb seccions com a bàsquet en cadira de rodes, ‘tea’ o la seua escola de discapacitat intel·lectual.

Vicente García-Quijada, preparador del Club de Tenis València, ha alçat el Premi a l’Entrenador-Tècnic més destacat per la consecució, per primera vegada en els 120 anys d’història del club, del Campionat d’Espanya Femení Absolut. Estefanía Alejos, vinculada al València HC, ha aconseguit el Premi a l’Entrenadora-Tècnica més destacada pel seu lideratge en matèria d’integració en el món de l’hoquei herba. Estefanía és la coordinadora del programa ‘Hoquei +’ de la FHCV, a més d’entrenadora de la selecció nacional de ‘Hoquei +’, campiona del Special Olympics de latinoamérica en 2024.

El Real Club Nàutic de València ha rebut el Premi a l’Entitat, Associació o Centre Educatiu que més ha donat suport a l’Esport en Edat escolar, per la gran trajectòria de la seua escola de vela i per l’enfocament que se li ha donat com a activitat escolar que creix any rere any.

Passant ja a l’àmbit de l’esport popular, Paco Clarós ha sigut reconegut com l’esportista popular més destacat, per la seua àmplia trajectòria com a corredor popular i que ja li va valdre un primer reconeixement en la gala del Circuit de Carreres Caixa Popular Ciutat de València.

Quant a la trajectòria esportiva més destacada dins de l’àmbit de l’esport popular, el guardó ha recaigut ‘Ex aequo’ en mans del regatista José María de Belda i la basquetbolista Manuela Peinado, del Club de Bàsquet Isabel de Villena. Als seus 93 anys, José María de Belda es ‘va baixar’ del vaixell a penes fa dos, després de més de 85 anys de trajectòria en la qual va conquistar múltiples campionats d’Espanya de veterans. Per part seua, Manuela Peinado és una pionera del bàsquet femení, fundadora del Club de Basket del Col·legi Alemany i posteriorment en l’IES Isabel de Villena.

La Penya Ciclista de Campanar ha aconseguit el guardó a l’Equip o Club Esportiu Popular més Destacat per, entre altres assoliments, l’organització del XVII Trofeu de Ciclisme FDM de València, dirigit a les escoles de ciclisme i que s’ha convertit ja en un referent a la província. L’Associació Sportea ha rebut el premi a l’Entitat, Associació o Col·lectiu que més ha donat suport a l’Esport Popular, per l’organització de la quarta edició de la València Cup Girls, un torneig de futbol base femení de caràcter internacional que és ja tota una referència en el calendari cada temporada.

Dins de la categoria del voluntariat esportiu, Rafa Díaz Salvatierra s’ha alçat amb el premi al Voluntari més destacat per, durant 2024, participar en fins a 37 esdeveniments, realitzant un total de 212 esdeveniments des de la seua inscripció en 2017 i fins a l’actualitat. El mateix premi, en la seua versió femenina, ha sigut per a Eugenia Martín Granell, per realitzar un total de 139 esdeveniments des de la seua inscripció en 2020 fins a l’actualitat, participant en 31 esdeveniments esportius durant 2024.

El Servici d’Educació Física i Esports de la Universitat de València ha sigut premiat com l’Entitat, Associació o Col·lectiu que més ha donat suport al Moviment del Voluntariat Esportiu a la Ciutat de València, per la labor de suport a l’oficina del voluntariat de l’OAM FDM de València en l’àmbit de la formació des de la seua creació. Destacar que, en el curs 2023-24, van realitzar del primer curs de nivell 2 de Voluntariat Esportiu, dirigit als responsables d’àrea de l’oficina del Voluntariat.

En l’àmbit de la difusió i promoció de l’esport popular a València, el guardó al mitjà de comunicació que més i millor ha donat suport a la realitat esportiva de la ciutat ha recaigut en Nacho Gómez Zarzuela, pel seu pòdcast ‘El Role’, amb més de 200 episodis ja emesos sobre el món de la vela i els seus protagonistes. El premi al millor article o reportatge periodístic ha sigut per a Carlos Eduardo Fernández, per ‘Inma Boscá i Toni Ibáñez, la increïble història d’amor d’uns guerrers amb la muntanya: «Gaudim cada dia com si fora l’últim»’, article publicat en Yo Soy Noticia al gener de 2024 i que exposa la molt meritòria, romàntica i excepcional història de superació esportiva al mateix temps que valors humans de l’única persona en el món que disputa Ultra Trail en cadira de rodes, i el seu marit que l’anima i l’acompanya en tots els assoliments tant en la vida com a nivell esportiu.

El Club Esportiu Nosotras Deportistas ha sigut guardonat amb el premi a l’entitat no esportiva que més decididament ha donat suport a l’esport popular a València, gràcies un any més a l’organització de la 10K Femenina, un dels esdeveniments d’atletisme popular més destacats de la ciutat el passat 2024. El Club Esportiu Alameda ha sigut guardonat com a entitat esportiva que més ha promogut la igualtat de gènere i la diversitat sexual en la pràctica de l’activitat física i l’esport a la ciutat, per haver impulsat diverses iniciatives que han tingut un impacte significatiu en la participació de dones i xiquetes en el futbol sala a la ciutat de València. Entre els seus programes més destacats es troba ‘Les Mamàs També Juguen’, una iniciativa pionera que ha facilitat la pràctica del futbol sala a 45 dones, oferint entrenaments setmanals, partits i activitats formatives centrades en l’apoderament femení.

Finalment, l’Associació Esportiva Masclets ha aconseguit el premi a la noblesa o joc net, per ser un dels equips esportius per a persones amb discapacitat sensorial i física més antigüos d’Espanya, en actiu des de 1999, secundat per la Fundació del Llevant UD des de l’any 2009. És l’únic club d’hoquei en cadires de rodes elèctrica no sols de la ciutat de València, sinó de tota la Comunitat Valenciana. Ha sigut sis vegades Campió d’Espanya.