Notes de premsa

València compta amb el primer club LGTBI+ de Taekwondo federat d’Espanya

 • , ,

El Complex Esportiu-Cultural La Petxina ha acollit la presentació del Club Esportiu LGTBI+ Samarucs Taekwondo. L’entitat esportiva, amb quasi 20 anys d’història, compta amb el primer club LGTBI+ federat en la disciplina de taekwondo.

L’acte de presentació, que ha donat inici a les 19.00 h, ha comptat amb la presència del president del Club Esportiu LGTBI+ Samarucs, Javier Gil; el president de la Federació de Taekwondo de la Comunitat Valenciana, Guillermo Gijón; del primer activista de LGTB+ de Taekwondo del món, així com fundador de la secció de Taekwondo de Samarucs, Damián López; i de la regidora d’Esports de l’Ajuntament de València i presidenta de la Fundació Esportiva Municipal, Pilar Bernabé.

L’esdeveniment, celebrat a una de les sales polivalents de La Petxina, s’ha centrat en donar a conéixer el projecte de la secció de taekwondo de Samarucs. De la mà dels esportistes Damián López i Soledad Demilta va nàixer una idea que va acabar convertint-se en el primer club LGTBI+ de taekwondo d’Espanya. La iniciativa, segons els seus fundadors, va sorgir de la necessitat de visibilitzar el col·lectiu LGTBI+ dins de les arts marcials, en tant que és un àmbit on encara persisteix la LGTBIfòbia i les persones LGTBI+ es veuen obligades a ocultar la seua orientació sexual i identitat de gènere.

Des de la secció de taekwondo del club, es promou la igualtat i l’empoderament de totes les persones que practiquen aquesta art marcial. L’activitat es porta a terme de dilluns a divendres, en diversos horaris. S’ofereixen grups per a totes les edats, dirigits a persones que realitzen l’activitat per oci o amb fins esportius.

 

 

Creació de la secretaria de Diversitat

 En l’acte, a més, s’ha anunciat la creació d’una secretaria de Diversitat, dins la Federació de Taekwondo de la Comunitat Valenciana. Aquesta secretaria serà gestionada per Samarucs i plantejarà una sèrie d’activitats per a formar a entrenadores, entrenadors i atletes en igualtat, diversitat i inclusió.

Aquesta secretaria, pionera a nivell estatal, promourà des de la Federació, per exemple, activitats esportives i trobades formatives per a menors i persones adultes centrades en la diversitat i el respecte cap a les dones. Així mateix, també posarà ènfasi en exposar, mitjançant les xarxes socials i el web de la Federació, la realitat del col·lectiu LGTBI+ i de les dones dins del món del taekwondo.

D’altra banda, entre les línies de treball de la secretaria, també s’inclou la creació d’un Campionat de Taekwondo de la Diversitat de la Comunitat Valenciana, centrat en la participació i la inclusió. A més, l’òrgan també pretén convertir-se en un espai de suport, assessorament i acompanyament en  situacions de vulnerabilitat del col·lectiu LGTBi+ i les dones.

 

 

La regidora d’Esports i presidenta de la FDM, Pilar Bernabé, ha afirmat que “l’esport ha de ser un espai segur en el qual totes les persones gaudisquen en llibertat. València és una ciutat inclusiva i, per això, vol convertir-se en referent mundial de tolerància i respecte i, prova d’això, és el seu ferm compromís per un esport igualitari i divers, lliure de discriminació LGTBIfòbia”. “És un orgull que el Club Esportiu LGTBI+ Samarucs, el club LGTBI+ més longeu de València, que compta amb 18 anys d’activitat, siga és primer club LGTB+ federat d’Espanya i del món, dins de World Taekwondo”, ha afegit..

D’altra banda, el president de la Federació de Taekwondo de la Comunitat Valenciana, Guillermo Gijón, ha comentat: “des de la Federació estem encantats, tindre una secretaria de la Diversitat suposa ampliar la base del taekwondo i estem molt contents perquè fins ara només treballàvem la inclusió de les dones en l’esport”

Javier Gil, president del Club Samarucs, ha explicat que “encara queda molt per fer, existeix molta LGTBIfòbia en l’àmbit esportiu, però estem molt feliços amb els passos que anem donant”. “Hem passat de tindre un esport en 2003, a tindre 11 esports, entre ells el taekwondo. Donem cabuda a moltes persones amb moltes inquietuds diferents”, ha afegit.

Damián López, fundador de la secció de taekwondo del club i activista pels drets del col·lectiu LGTBI+ en l’esport, ha expressat la seua satisfacció amb la creació de la secretaria de la Diversitat i el treball de Samarucs. “És una il·lusió molt gran perquè treballar des de dins de la Federació de Taekwondo de la Comunitat Valenciana ens permet trencar l’estigma i ajudar a molts clubs a formar-se per a rebre a totes les persones del col·lectiu, perquè ningú es quede fora sense poder practicar esport”, ha explicat López.

 

18 anys per l’esport divers i igualitari

El Club Esportiu LGTBI+ Samarucs va nàixer a l’abril del 2003, vinculat al col·lectiu Lambda, i en 2009 va constituir-se formalment com a club esportiu. Des d’aleshores, tracta d’oferir un entorn esportiu de tolerància i no discriminació per a totes les persones amb independència la seua orientació, identitat de gènere i sexual, així com donar visibilitat al col·lectiu LGTBI+ al món de l’esport.

A banda de la secció de taekwondo, actualment, el club compta amb seccions de futbol, natació, muntanyisme, quidditch, tenis o voleibol, entre d’altres.

 

 

València, ciutat inclusiva

Amb la presentació del primer club federat de taekwondo LGTBI+ d’Espanya, València reforça la seua imatge com a ciutat inclusiva, tolerant i gayfriendly. Un dels objectius principals de la Fundació Esportiva Municipal és acabar amb la violència i la discriminació en l’esport. Per això, la ciutat promou la igualtat, diversitat i inclusió en l’esport, per exemple, amb iniciatives com la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia en l’Esport.

Tanmateix, l’aposta de València per l’esport divers, igualitari i inclusiu enguany és més ferma que mai, ja que la ciutat és una de les finalistes –juntament amb Guadalajara (Mèxic) i Munic (Alemanya)– per a acollir els Gay Games de l’any 2026.

Aquest esdeveniment esportiu i cultural ofereix un entorn segur per a la pràctica esportiva del col·lectiu LGBTQ+ i té com a principis bàsics la participació, la inclusió i la diversitat. Per això, des del 1982 els Gay Games conviden a participar a totes les persones, independentment del seu sexe, raça o origen ètnic, discapacitat, orientació sexual o religió.

En cas que València es convertira finalment en la ciutat triada per a acollir l’edició de 2026, l’esdeveniment, que dura 12 dies, se celebraria entre el 27 de maig i el 7 de juny del mateix any i rebria a unes 15.000 persones participants i 100.000 visitants, aproximadament, amb un impacte econòmic de 120 milions d’euros.