Notícies

Tir i arrossegament: espectacle, coordinació i força

 • 

Un dels esports tradicionals valencians que compta amb més aficionats és el tir i arrossegament. Esta és una pràctica esportiva en què un cavall que està lligat a un carro carregat de sacs ha de recórrer una pista guiat per un carreter. El guanyador de la prova serà aquell que aconseguisca fer-ho en el mínim de temps possible. Un esport que combina l’espectacle, la coordinació i la força.

Normalment són competicions que se celebren en pistes d’arena i en les que el cavall ha de realitzar tres parades obligatòries en què es van augmentant la càrrega de sacs d’arena que transporta el cavall fins a arribar a carregar amb dos vegades el seu pes.

Unes regles que s’han anat normalitzant, ja que en un principi les proves eren practicades de manera informal, sense tindre una reglamentació fixa. Esta s’establia amb un acord entre els participants o bé en funció de les tradicions o costums de la comarca o el municipi on es realitzaven.

Tiro y arrastre en Valencia

Tiro y arrastre en Valencia

Esta tradició valencià compta, a més, amb diverses modalitats de competició: el tir al gat, en què diversos cavalls amb les reates tiren en direccions oposades i tracten d’arrossegar als oponents; el tir al piló, en què el cavall està lligat a un lloc fix per a mesurar la duració i la qualitat del tir; o el tir al barquet en el que el cavall ha de recórrer el màxim de terreny possible en un temps determinat mentres arrossega una espècie de barquet de ferro. Esta última modalitat és la més popular a causa de la crisi econòmica.

Va ser en els anys quaranta del segle passat quan este pràctica va adquirir la seua categoria actual d’esport. Anteriorment, es donaven ben sovint desafiaments espontanis entre agricultors per a demostrar qui tenia el cavall més potent. A partir dels anys seixanta, a causa de la mecanització de l’agricultura i els processos d’emigració del camp a la ciutat, el tir i arrossegament va ser perdent pulmó, encara que ha continuat mantenint un bon número d’aficionats. Una disciplina que ha sobreviscut gràcies a l’afició i a les nombroses exhibicions que es fan en les festes populars de molts municipis de tota la Comunitat Valenciana.

I dins d’estes exhibicions, la ciutat de València ocupa un lloc destacat. En la capital valència se celebren algunes de les competicions més importants de tir i arrossegament, com per exemple, la que té lloc en l’antic llit del riu Túria, organitzades per Paco Micó de Malilla en col·laboració amb l’agrupació de falles Seu – Xerea – Mercat.