Notes de premsa

Els premis al Mèrit Esportiu 2022 de la Ciutat de València ja tenen guanyadores i guanyadors

 • , ,

Destaca el Premi Amorós a títol pòstum a Pipo Arnau en uns guardons que seran entregats el pròxim 19 d’abril en la sala d’actes del Complex Esportiu Cultural Petxina

El jurat de la XXIII edició dels Premis al Mèrit esportiu de la Ciutat de València ja ha donat a conéixer qui són les i els esportistes, clubs i entitats esportives que rebran aquest premi. Els guardons seran entregats el pròxim 19 d’abril en la sala d’actes del Complex Esportiu Cultural Petxina.

Els Premis al Mèrit Esportiu reconeixen la labor i excel·lència que, tant esportistes com entitats esportives de la ciutat de València, han obtingut al llarg de l’any 2022. Aquests premis són les màximes distincions honorífiques que l’Ajuntament de València concedeix als seus esportistes. Així mateix, també reconeixen la labor en favor de l’esport al mitjà de comunicació que millor ha reflectit la realitat esportiva de la nostra ciutat, al millor article o reportatge periodístic esportiu, a l’entitat no esportiva que més haja donat suport a l’esport de la ciutat i a l’entitat esportiva que haja dut a terme una major promoció de la igualtat de gènere en la pràctica esportiva a la ciutat de València. Aquesta edició presenta com a principal novetat, un guardó per a l’entrenador/a-tècnic/a més destacat/a, una categoria amb la qual l’Ajuntament vol reconéixer un dels pilars essencials de la preparació d’esportistes d’alt rendiment i part fonamental del seu èxit.

Esport d’alt nivell

El guardó al d’esportista més destacat, ha sigut en aquesta edició per a Bernabé Zapata, esportista del club de Tennis de València que va aconseguir proclamar-se Campió nacional en 2022 en la categoria individual, i  en la categoria per equips. El tennista, actualment es troba en la posició número 41 de l’ATP.

En categoria femenina, la guanyadora ha sigut Elena Llamas Vega, del Club Fitkid Victoria, qui, en 2022, va aconseguir l’or tant en el Campionat d’Espanya com en el d’Europa en les categories individual Femenina Sènior, DuoIII i Big Group. Així mateix, va obtindre una plata en la Categoria Big Free en el Campionat d’Espanya de 2022 i un or en la mateixa categoria del Campionat Europeu.

Respecte als esportistes amb adaptats, els guardonats han sigut Eduardo Jarillo, del CD Alter València, per ser un exemple de superació personal a través de l’esport i pels seus èxits esportius tant a nivell nacional com autonòmic en 2022; i Alba Villa que va aconseguir la segona posició en 100 metres lliures en el Open de la Comunitat Valenciana en Natació Adaptada, un primer lloc en els 100 metres lliures tant en el Campionat d’Espanya Absolut per Clubs en 2022 com en el Open Internacional de Madrid, i un segon lloc en els 200 metres lliures del Campionat d’Espanya Absolut per Clubs en 2022.

En la categoria del club o equip esportiu més destacat, en aquesta edició, s’ha decidit premiar al Club Beisbol Astres i al Club Aquatic Campanar. Al Club Beisbol Astres per proclamar-se Campions de la Copa de Sa Majestat El Rei i de la Copa d’Europa de Clubs i Subcampions de la Lliga Nacional de Beisbol, i al Club Aquatic Campanar per ser el Campió de la Lliga AXA de natació paralímpica en el 2022 asi com a Subcampions en el Campionat d’Espanya per clubs.

Quant al fet esportiu o millor resultat a nivell internacional, s’ha decidit premiar al Club FitKid Victoria pels importants resultats obtinguts durant el Campionat d’Europa de 2022 aconseguint 22 ors, 5 plates i 1 bronze.

Finalment, el reconeixement a la trajectòria esportiva més destacada ha sigut per a Ruth Aguilar, per haver resultat campiona en més d’una vintena d’ocasions en Campionats d’Espanya i Europa en halterofília i atletisme paralímpic així com organitzadora d’esdeveniments, conferències i clinics on impulsa la participació de dones i de les persones amb discapacitat en l’esport i fomentant, sobretot, l’esport inclusiu.

Entrenador/a tècnic/a més destacat

Aquesta edició presenta com a gran novetat, un guardó per a l’entrenador/a-tècnic/a més destacat/a, i en el qual han sigut premiats Juan José Susin Luque en la categoria masculina, per tots els resultats obtinguts al llarg dels anys en competicions europees, nacionals i autonòmiques com a entrenador de voleibol, i Sonia Villalba Miravert, en la categoria femenina, pels seus assoliments aconseguits en les competicions oficials de la Federació Autonòmica i Nacional de Gimnàstica Rítmica entre els anys 2020-2022.

Esport escolar

Els guardons també reconeixen a les i els esportistes en edat escolar. Enguany, el jurat ha dictaminat que Javier Alamar, gimnasta del Club Antares, reba el Premi a l’Esportista en Edat Escolar més destacat; i Irene de Tomás, del Real Club Nàutic, a l’Esportista en Edat Escolar més destacada. En el cas de Javier Alamar, en 2022 va obtindre el títol de Campió d’Espanya, Autonòmic i Provincial en Gimnàstica Artística. Per part seua, Irene de Tomás, ha aconseguit ser una de les millors regatistas del Real Club nàutic de valència de la seua història aconseguint sis primers llocs entre campionat i copa d’Espanya, Campionat del Món i d’Europa, a més d’aconseguir el primer lloc en el rànquing autonòmic.

Destaca el Premio Amorós a título póstumo a Pipo Arnau en unos galardones que serán entregados el próximo 19 de abril en el salón de actos del Complejo Deportivo Cultural Petxina

Destaca el Premio Amorós a título póstumo a Pipo Arnau en unos galardones que serán entregados el próximo 19 de abril en el salón de actos del Complejo Deportivo Cultural Petxina

Cal destacar també que, en categoria masculina, Carles Córdoba (Club de Tennis València) ha rebut l’esment de plata, per proclamar-se Campió d’Espanya Cadet indivídual, Campió d’Espanya cadet per equips, Campió en el campionat Internacional sub18 i Campió d’Europa amb la Selecció Nacional sub16.

En la categoria femenina, Jimena Simarro (Club Fitkid Victoria), ha obtingut l’esment de plata per la seua trajectòria i resultats obtinguts l’any 2022. I, l’esment de bronze, ha recaigut en Briana Navarro per proclamar-se guanyadora en els Campionats d’Espanya i Autonòmic.

Dins del mateix àmbit, la i l’esportista adaptat més destacats han sigut Carlos Toledo i Carolina Yuste, dues promeses de la natació i l’atletisme, respectivament. Carlos Toledo va ser en 2022 Campió d’Espanya en edat escolar de 100m braça i Carolina Yuste va guanyar el Campionat d’Espanya sub16 en salt de longitud.

Per part seua, el club de Tennis València ha aconseguit el guardó al Club Esportiu en Edat Escolar més destacat.

Finalment, el CF Extramurs València ha rebut el premi a l’Entitat que més ha donat suport a l’Esport en Edat Escolar, pel seu creixement des del seu naixement en 2020 fins hui i per ser un club integrador i disposat a col·laborar amb la ciutadania realitzant activitats solidàries, fomentant així els valors dels jugadors i jugadores.

Esport popular

S’ha guardonat a Domingo Mengual, a títol pòstum, per haver sigut uns dels tres ‘Magnífics’ de la Marató de València. Va ser un dels tres únics corredors que va córrer les 41 edicions de la prova, entre elles la virtual durant la pandèmia.

El premi a la Trajectòria Esportiva més Destacada ha recaigut sobre Felipe Sánchez de la Neta (Club Esportiu At. Natzaret) per portar una vida dedicada a un club i al barri de Natzaret.

El club Esportiu Cuenca-Mestallistes 1925 ha aconseguit el guardó a l’Equip o Club esportiu Popular més Destacat per l’Organització i participació en les edicions I i II del Fenix Trophy, competició europea basada en el intercambi esportiu, social i cultural que incideix en el caràcter popular i festiu del futbol.

Finalment, ANEP – Associació Nacional d’Entrenadors rep el premi a l’Entitat, Associació o Col·lectiu que més haja donat suport a l’Esport Popular per ser una entitat dedicada a promocionar-la activitat física mitjançant esdeveniments esportius multitudinaris de gimnàstica, pilates i ioga, des de xiquets fins a majors, i per ser una entitat que col·labora amb la Fundació Deportiva Municipal en la celebració de l’acte de clausura de la Setmana Europea de l’Esport a la ciutat de València des de l’any 2019.

Voluntariat esportiu

Dins d’aquesta categoria, Juan Gandia Vivas i Jose Pila Borrego del C.A. Poblats Marítims s’han alçat amb el premi al voluntari més destacat pel fet que tenen més de 25 anys d’experiència com a corredors populars i des que van deixar de córrer es dediquen a col·laborar com a voluntaris en totes les maratons i mitjanes maratons que s’han celebrat a València, i en les carreres i escoles que organitza el CA Poblats Marítims.

El premi a la voluntària esportiva més destacada ha recaigut en Ana Dennis Cardozo per la seua trajectòria com a voluntària participant en més de 60 esdeveniments.

La Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana ha sigut premiada com l’entitat que més ha donat suport al moviment del voluntariat esportiu per promoure en 2022 el voluntariat esportiu a la ciutat, a través de la jornada desenvolupada a l’Escola de Tardor organitzada conjuntament amb la Plataforma del Voluntariat d’Espanya al novembre passat.

Altres àmbits relacionats amb l’esport

Els Premis al Mèrit Esportiu guardonen a més a aquells mitjans de comunicació i periodistes que difonen la realitat esportiva de la ciutat de València. En aquest cas, el premi al mitjà de comunicació que més ha secundat i difós la realitat esportiva de la ciutat ha sigut per a Llevant TV amb el programa de César Molins, Superdeporte, tot menys futbol. D’altra banda, el guardó al millor reportatge periodístic ha recaigut en Notresport.com i el seu article Road to Marató València.

A més, en aquesta edició també s’ha premiat a l’entitat no esportiva que més ha promogut l’esport. Segons el veredicte del jurat, l’Associació Espanyola d’Afectats de Càncer de Pulmó obté el reconeixement, per l’organització de la IV carrera d’Afectats de Càncer de Pulmó i per la promoció d’hàbits saludables entre la ciutadania i ell cura i atenció als afectats pel càncer de pulmó. D’altra banda, el Club Esportiu LGTB+ Samarucs València també ha rebut un guardó, per promoure la igualtat de gènere en l’esport.

Premi Amorós al Mèrit Esportiu

Finalment, el Premi Amorós al Mèrit Esportiu Ciutat de València ha sigut atorgat a Pipo Arnau, a títol pòstum, pel suport, la vinculació el lliurament i els resultats obtinguts per a l’esport valencià al llarg de tota la seua vida.

El jurat que ha valorat les candidatures de les propostes als XXIII Premis al Mèrit Esportiu Ciutat de València ha estat format pel regidor d’Esports, Javier Mateo; el Director-General d’Esports, Josep Miquel Moya; el diputat provincial de Joventut i Esports, Andrés Campos; el secretari Municipal d’Àrea II, José Vicente Ruano; la presidenta de la Federació de Gimnàstica de la Comunitat Valenciana, Concepción Rico; la presidenta del Club Unlimite Wheels, Rut Aguilar; l’esportista d’elit, Ruth García; el periodista i directiu de l’Associació de Periodistes Esportius, Juan Antonio Pardo; i el membre de la junta directiva de la Va unir de Periodistes, David Blay.

Els Premis al Mèrit Esportiu reconeixen la labor i excel·lència que, tant esportistes com entitats esportives de la ciutat de València, han obtingut al llarg de l’any 2022. Aquests premis són les màximes distincions honorífiques que l’Ajuntament de València concedeix als seus esportistes. Així mateix, també reconeixen la labor en favor de l’esport al mitjà de comunicació que millor ha reflectit la realitat esportiva de la nostra ciutat, al millor article o reportatge periodístic esportiu, a l’entitat no esportiva que més haja donat suport a l’esport de la ciutat i a l’entitat esportiva que haja dut a terme una major promoció de la igualtat de gènere en la pràctica esportiva a la ciutat de València. Aquesta edició presenta com a principal novetat, un guardó per a l’entrenador/a-tècnic/a més destacat/a, una categoria amb la qual l’Ajuntament vol reconéixer un dels pilars essencials de la preparació d’esportistes d’alt rendiment i part fonamental del seu èxit.