Notes de premsa

L’Ajuntament reuneix dones referents de l’esport valencià en l’I Fòrum Dona i Esport

 • , ,

La iniciativa d’Igualtat i Esport congrega, per primera vegada, a olímpiques, paralímpiques i representants de clubs i federacions per a abordar les problemàtiques de l’esport femení valencià

El Complex Esportiu Cultural Petxina va acollir anit l’I Fòrum Dona i Esport, un espai de reflexió sobre l’esport femení, presentat el passat 8 de març per l’alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, en el marc de la campanya #DonesenMoviment. La casa de l’esport valencià va desenvolupar una jornada en la qual van participar dones vinculades a l’esport valencià abordant la qüestió de les instal·lacions i la conciliació com les principals problemàtiques.

“A través d’aquest Fòrum, recollirem aportacions enriquidores i a repensar iniciatives que milloren efectivament l’esport femení a València”, va declarar la regidora, Rocío Gil. En aquest sentit, l’edil va insistir en el compromís del Govern Municipal amb la defensa de la igualtat i la dona en l’àmbit esportiu. “Per primera vegada en la història de l’Ajuntament les delegacions d’Igualtat i Esport depenen de la mateixa persona i això, en les institucions, sempre té un significat especial”, ha assegurat Gil.

L'Ajuntament reuneix dones referents de l'esport valencià per a participar en l'I Fòrum Dona i Esport

L’Ajuntament reuneix dones referents de l’esport valencià per a participar en l’I Fòrum Dona i Esport

En la sessió van participar esportistes olímpiques, paralímpiques, representants de diversos clubs de la ciutat i la província, així com presidentes d’entitats i de federacions autonòmiques. “La filosofia d’aquest fòrum és que les participants tinguen present que es troben en un espai segur, on poden expressar-se amb total llibertat sobre els obstacles amb els quals hagen pogut trobar-se en la seua trajectòria professional”, va detallar la regidora.

L’espai de debat va pivotar sobre dues temàtiques: un primer bloc entorn de les necessitats relatives a les instal·lacions i infraestructures i un segon bloc per a abordar la conciliació personal, familiar i laboral des de la carrera esportiva. “A partir de les aportacions recollides en la sessió, s’elaboraran unes conclusions definides que ens. permetran estudiar amb calma les millores o les iniciatives que es poden implementar des de l’àmbit municipal”, va explicar Gil.

La iniciativa d'Igualtat i Esport congrega, per primera vegada, a olímpiques, paralímpiques i representants de clubs i federacions per a abordar les problemàtiques de l'esport femení valencià

La iniciativa d’Igualtat i Esport congrega, per primera vegada, a olímpiques, paralímpiques i representants de clubs i federacions per a abordar les problemàtiques de l’esport femení valencià

Més llicències de dones

Durant el Fòrum es va fer una radiografia de l’esport femení a Espanya i a la Comunitat Valenciana a partir de l’Anuari d’Estadístiques Esportives 2023 del Ministeri de Cultura i Esport i del CSD.

Especialment, va cridar l’atenció la situació d’alguns esports en termes de nombres de llicències de dones enfront d’homes. En el podi femení, la gimnàstica (92,7%), l’hípica (73,3%) i el voleibol (69,4%) es van descobrir com els tres esports amb un major nombre de llicències de dones que d’homes en el total nacional.

Per part seua, en disciplines com el Surf, la Natació, l’Atletisme, l’Hoquei o el Rem a pesar que els percentatges de llicències d’homes una mica més altes, s’aproximen cada vegada més a la paritat.