Notes de premsa

València opta a albergar els GayGames 2026

 • , ,

El projecte està liderat per l’Ajuntament de València a través de Visit  València-, la Diputació de València a través de València Turisme- i la Generalitat Valenciana- a través de Turisme  Comunitat València. No obstant això, aquesta candidatura s’entén d’una manera transversal, en la qual el col·lectiu LGTBIQ+, les associacions esportives, i les àrees de cultura, igualtat i esports dels 3 estaments institucionals resulten fonamentals.

L’acte de presentació de València com a candidata a albergar els GayGames ha tingut lloc hui en La Marina de València i ha estat presidit per Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, i ha comptat amb la presència Pilar Bernabé, tinenta d’alcalde i regidora d’Esports de l’Ajuntament de València, i de Toni Gaspar, president de la Diputació. Així mateix, han participat les principals associacions esportives LGTBI+, *Samarucs i Dracs. Durant l’acte s’han desenvolupat una sèrie d’exhibicions esportives i culturals, principals disciplines d’aquestes olimpíades per la inclusió, la diversitat i la igualtat, com a mostra del potencial de la ciutat per a acollir aquest esdeveniment.

Durant la presentació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que “la igualtat, la llibertat i la fraternitat són els valors dels GayGames; d’aquesta ciutat i de la Comunitat Valenciana. Ser la seu d’aquests Jocs és donar la batalla contra la discriminació. Aquests Jocs s’han convertit en un model de ‘ cohesió social’. També encarnen valors de perseverança i esforç. València es bolcarà amb aquesta competició. Perquè la inclusió ens implica a tots. Aquesta és la Medalla que més importara en 2026. Aquest és el viatge comú que ens espera.”

Per la seua part el president de la Diputació va posar en valor la fórmula de l’èxit que està aplicant-se a València, que no és una altra que la “permanent col·laboració des de la unió i el consens de totes les administracions valencianes al costat del sector privat”, que ha permés a la província ser referent en l’organització d’esdeveniments esportius i culturals nacionals i internacionals. A més, Gaspar va voler destacar que aquests reptes es fan “en un marc de diversitat, llibertat i solidaritat que caracteritza al poble valencià”.

Per part seua, Pilar Bernabé, tinent d’alcalde i regidora d’Esports de l’Ajuntament de València ha afirmat que “tornem a estar d’enhorabona a la ciutat de València perquè una altra vegada tornem a ser referents en l’àmbit esportiu, referents com a ciutat oberta inclusiva que respecta la diversitat on cap tothom i ho fem en aquesta celebració de la candidatura de València com a seu dels GayGames per al 2026. Es tracta d’una oportunitat per a la ciutat en si mateixa, una oportunitat a nivell esportiu, a nivell social i a nivell econòmic. Totes les federacions esportives empresa i, com no, tot el col·lectiu LGTBI+ han participat en aquest esdeveniment per a reforçar aquesta candidatura, que sens dubte és una candidatura guanyadora.”

Durant l’acte, Javier Gil, president de Samarucs , ha destacat que “és indispensable i urgent que es duguen a terme accions concretes i específiques per a erradicar la LGTBIfobia i augmentar el benestar del nostre col·lectiu en l’esport. València és la ciutat perfecta per a albergar els GayGames l’any 2026, i aquesta candidatura és una magnífica oportunitat per a fer visibles les realitats de lesbianes, gais, persones trans, bisexuals, intersexuals i de totes les persones, i mostrar la necessitat de protegir els seus drets. Perquè les societats amb drets socials reconeguts són societats més lliures i en les quals es respira més democràcia”.

Per part seua, Txus Blasco, membre de la Junta Directiva de Dracs , ha afirmat que “les nostres identitats, les nostres orientacions, les nostres realitats són perseguides i criminalitzades en 70 països. Per això, projectes esportius com els GayGames permeten trencar estereotips, erradicar estigmes i visibilitzar les nostres reivindicacions perquè no hi haja masclisme ni LGTBIfóbia en l’esport. 36 esdeveniments esportius són 36 oportunitats per a donar visibilitat, per a mostrar un model esportiu basat en la inclusió, per a gaudir, per a ser nosotres.

València, una candidatura transversal amb important pes associatiu

València és ciutat candidata, al costat de Munic (Alemanya) i Guadalajara (Mèxic), a albergar els GayGames 2026, un veredicte que es revelarà al novembre de 2021 a Hong Kong. Abans d’això, durant el mes d’agost, visitarà la ciutat l’equip d’inspecció de la Federació GayGames per a avaluar els equipaments esportius, l’oferta cultural i conéixer, de primera mà, la qualitat de vida i desenvolupament personal que ofereix València a totes les persones, amb independència de la seua orientació sexual i/o capacitats físiques i intel·lectuals, entre altres.

Emiliano García, regidor de Turisme de l’Ajuntament de València i president de Visit  València, ha destacat que “portem mesos preparant-nos per a ser la ciutat triada per a albergar els GayGames en 2026, i sabem que, de base, València compta amb tots els requisits necessaris. Les nostres infraestructures esportives i culturals, xarxa de transports, clima i model de ciutat ens converteixen en l’escenari idoni per a celebrar uns jocs d’aquestes característiques amb èxit. I, sobretot, comptem amb el més important: la nostra ciutat és oberta, és plural i és diversa. Volem continuar sent un referent d’inclusió i esportivitat i així projectar-nos a nivell internacional, i per això estem treballant intensament en aqueixa visita d’inspecció, amb il·lusió i optimisme.”

Els GayGames són el major esdeveniment LGTBI del món, un esdeveniment que aposta per l’esport i la cultura diversos, igualitaris i inclusius, no sols per a les persones del col·lectiu LGTBI, sinó per a qualsevol persona amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, creences i capacitats físiques i/o intel·lectuals.

Així, si finalment València és la ciutat seleccionada, albergarà durant 9 dies un total de 36 modalitats esportives entre les quals destaquen algunes autòctones com la pilota valenciana o el colpbol, a més de  altres esports com el bàsquet, futbol o el tennis, en les instal·lacions esportives municipals. Les disciplines esportives es complementaran amb una àmplia agenda de xarrades, activisme, cultura i música. Es preveu que puguen visitar la ciutat fins a 15.000 esportistes i 100.000 visitants de més de 100 països, amb un impacte econòmic de més de 130MM€.

Així mateix, es tracta d’una candidatura nacional que compta amb el suport i la col·laboració de la Secretària de l’Estat d’Esport, dependent del Ministeri de Cultura i Esport. València es presenta com a candidata avalada per una de les legislacions LGTBIQ+ més avançades del món, el suport i assessorament de les associacions dedicades a la defensa dels drets i visibilitat del col·lectiu LGTBIQ+, així com  el consens -local, autonòmic i nacional- de les àrees d’igualtat, esport i cultura.