Notícies

La platja de La Malva-rosa ja compta amb el primer escull artificial d’Espanya amb fins mediambientals i turístics

 • ,

La platja de La Malva-rosa de València disposa del primer escull subacúatic artificial d’Espanya, situat a molt pocs metres de la costa. L’alcalde en Funcions i Regidor Delegat d’Esports, Cristóbal Grau, va presentar el projecte ‘Esculls València’, assistint al trasllat i immersió d’una de tres les estructures submarines, acompanyat pel Catedràtic Ports i Costes Universitat Politècnica de València, José Serra Peris, i pel comandant Barrachina, Cap Accidental del Tercer Batalló en Emergències, (UME, Unitat Militar d’Emergències), amb seu a Bétera.

Culminen així uns quants mesos de treball en el projecte ‘Esculls València’, amb el trasllat i afonament a 180 metres de la costa de tres estructures artificials, disposades amb l’objectiu d’afavorir la regeneració de les platges i preservar la biodiversitat del fons marí, a més d’atraure a aficionats de l’ecoturisme i de la pràctica del busseig esportiu. Es tracta d’un projecte impulsat des de la Fundació Esportiva Municipal, i desenrotllat per la Universitat Politècnica, amb la col·laboració de la Federació d’Activitats Subaquàtiques.

Traslado de una pieza.

Traslado de una pieza.

Les peces han sigut reflotades des del fons de la Marina Reial Joan Carles I, i traslladada enfront de La Malva-rosa, en una acció en què han participat els equips i efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) de l’Exèrcit Espanyol, coordinats per Óscar Noguera; el Grup Especial d’Activitat Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil; Salvament Marítim i la Marina Reial Joan Carles I. Tres estructures de formigó “no invasiu”, de 18 a 20 tones de pes cada una, que estan sent col·locades al llarg d’esta setmana en un front d’al voltant de 90 metres de llarg, a uns 4 metres de profunditat.

Els esculls artificials han sigut reflotats des dels fons de la Marina Sud, on havien sigut submergits fa uns quants mesos per a anar generant un hàbitat marí, i desplaçats fins a la platja de La Malva-rosa, a uns 180 metres de la costa. Es tracta d’una complexa operació pel pes de les estructures i el camí a recórrer, unes dos milles marines (3.2 quilòmetres aproximadament). El comandant Barrachina ha explicat davant dels mitjans de comunicació el procés de reflote, trasllat i immersió de les tres peces, que suposa diverses hores de tasca, i que es realitza en tres dies successius. Atés que cada peça té un pes aproximat de 20.000 quilos, es fa necessari l’ús de quatre globus d’aire per a poder-los elevar.

Reflotadas con globos.

Reflotadas con globos.

Tal com ha explicat el Regidor Cristóbal Grau, el projecte ‘Esculls València’ té un vessant científica i mediambiental, i un altre vessant de projecció turística i esportiva, per a convertir a la ciutat en un nou destinació turística de busseig. El projecte ha sigut desenrotllat amb la col·laboració dels catedràtics de la Universitat Politècnica de València Pedro Serna y José Serra; els biòlegs Víctor Romeral, Inmaculada Duro i Javier Samsundar; així com altres tècnics per al seguiment futur de la instal·lació esportiva submarina i bussos.

Reduirà la pèrdua d’arena de la platja

El Catedràtic de Ports i Costes Universitat Politècnica de València, José Serra Peris, va explicar que l’objecte d’estudi d’este projecte pilot és comprovar l’efecte que esta barrera d’esculls artificials té en l’estabilitat de la platja. “La barrera abriga la platja i reduïx el transport de sòlids, la pèrdua d’arena; per la qual cosa podria ser un model per al manteniment i la sostenibilitat de les platges del Sud, Pinedo, El Saler i La Devesa”, va assegurar. Tal com ha avançat Serra, seran necessaris diversos anys d’experimentació per a comprovar l’efecte reial sobre les platges, encara que la colonització per part de peixos i vegetació marina és molt més ràpida, i s’anirà comprovant immediatament.

Hundimiento de una estructura.

Hundimiento de una estructura.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de diferents institucions i organitzacions, com l‘Ajuntament de València, els Ministeris d’Agricultura, Alimentació i Medioambiente, de Foment i d’Interior; la Generalitat Valenciana; la Marina Reial Joan Carles I; la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana, l’Autoritat Portuària de València i la Confraria de Pescadors.

Cristóbal Grau ha destacat “l’excel·lent coordinació de totes administracions en este projecte que va sorgir fa dos anys arran de la col·laboració amb les federacions esportives d’activitats subaquàtiques, per a donar resposta a les necessitats dels més de 12.000 bussejadors de la nostra comunitat”.

Les estructures de formigó han sigut dissenyades amb formes diverses per a fer-les més atractives, tant per als bussejadors com per als peixos. Així, s’han submergit un escull amb forma d’àmfores, un segon que recrea l’Oceanográfic, i el tercer, reproduïx els ‘aros olímpics’. El pressupost total de les tres peces ascendix a 25.000 euros, encara que tal com ha subratllat Cristóbal Grau, el cost reial és major “per la suma d’esforços i recursos de totes les entitats implicades”. De fet, l’alcalde en Funcions va agrair el treball de totes les institucions compromeses en este projecte pioner.

L’Edil ha conclòs animant als amants de l’esport subaquàtic “hi ha disfrutar ja mateix d’esta nova instal·lació, a només 200 metres de la línia de costa, bussejant tant en apnea com amb escafandre”. Al llarg d’esta setmana finalitzaran els treballs, i l’entorn quedarà “a disposició tots aquells que ho desitgen.

Equipo de trabajo 'Arrecifes Valencia'

Equipo de trabajo ‘Arrecifes Valencia’

EQUIP DE TREBALL EN PROJECTE ‘ESCULLS VALÈNCIA’:

– Natividad Domingo i José Miguel Medina – FDM València

– Inmaculada Ribes – Ajuntament – Cap de Servici de platges.

– Victoria Gallego Rodríguez – Ajuntament – Cap de Secció Tècnica de platges

– Pedro Serna – UPV Institut de Ciència i TecnologÌa del Formigó ICITECH. Catedràtic Enginyer de camins canals i ports.

– José Serra – UPV Unitat d’Enginyeria Marítima. Catedràtic Enginyer de camins canals i ports.

– Víctor Romeral, Javier Samsundar e Inmaculada Duro – Biòlegs.

– Antonio Buigues – President Federació d’Activitats Subaquàtiques Comunitat Valenciana.

– Juan Antonio Polit – Centre Valencià de formació Nàutica i Subaquàtica.

– Santiago Sanmartí – Tècnic esportiu.

– Óscar Ruiz i Cándida Ibáñez – Projecte seguiment i difusió mediambient.

– José Manuel Méndez – Audiovisuals, imatge subaquàtica.

– José Baeza – Equip suport busseig.

– Calo Esteve – Equip suport busseig.