Notes de premsa

La Marató de València 2013 va deixar 7,3 milions en la ciutat i va multiplicar per 3.9 cada euro invertit

 • , , ,

El turisme esportiu que va propiciar l’última edició de la Marató de València va deixar en la ciutat un gasto de 7’3 milions d’euros. Esta dada s’arreplega dins de l’estudi realitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), dirigit pel Catedràtic d’Economia de la Universitat de València, D. Joaquín Maudos, qui des de 2011 analitza l’impacte econòmic de la Marató de València; un esdeveniment que organitzen la Societat Esportiva Correcaminos i l’Ajuntament de València.

Segons l’informe del IVIE, la prova celebrada el 17 de novembre del 2013 va propiciar un gasto total a València de 8.463.563 euros, un 30% més que en l’edició de 2012. D’este gasto total, el 86,4% (7.309.919 euros) correspon al gasto realitzat pel turista esportiu que ha acudit a València junt amb els seus acompanyants a participar i disfrutar de la Marató o de la prova de 10K. Mentrestant, els gastos necessaris per a l’organització de l’esdeveniment ascendixen a 1.153.644 euros (13,6% del gasto total).

Un impacte econòmic de 3’9 € de renda per cada euro invertit

Així, la cita atlètica va deixar un impacte econòmic de 3,9 euros de renda per cada euro invertit per l’organització. Unes dades que augmenten en un 36% la rendibilitat econòmica de la prova respecte als obtinguts en l’edició de 2012, que se situava en un impacte de 3,2 euros. A més, el gasto associat a la Marató ha permés generar un total de 5.225.696 euros de renda (PIB) a València i 186 ocupacions.

En comparació amb els resultats de l’anterior edició, en 2013, la rendibilitat econòmica ha sigut superior com a conseqüència del nombre més gran de participants (quasi 4.000 corredors més entre la marató i la carrera 10K). El fet d’haver augmentat considerablement la xifra de participants sense pràcticament alterar el pressupost, suposa haver passat d’un escenari de 3,2 euros de renda a obtindre, en 2013, una xifra de 3,9 euros per cada euro gastat en l’organització.

Salida del Maratón y 10K.

Salida del Maratón y 10K.

Un efecte multiplicador de l’impacte que genera la Marató de València en la ciutat que no ha deixat de créixer en el temps, ja que la primera referència s’establix en l’edició de 2011, on l’estimació del retorn generat es va establir en 1,7 € per euro invertit. D’esta manera es confirma, també en termes econòmics, la potencialitat de la prova com a font de generació de riquesa per a la ciutat.

Quant als destinataris d’este impacte econòmic de la marató i del 10k, es conclou que principalment s’ha vist reflectit en el sector servicis, on l’hostaleria, el comerç, les activitats immobiliàries i els servicis empresarials han copat el 90% de la repercussió econòmica de l’esdeveniment.

L’Ajuntament de València, junt amb la Societat Esportiva Correcaminos, ambdós en qualitat d’organitzadors de la Marató de València, ha plantejat la necessitat quantificar l’impacte econòmic associat a la prova. L’objectiu d’este estudi, per mitjà de la metodologia input-output, pretén reflectir l’aposta per les noves fórmules del foment del turisme esportiu participatiu per a atraure visitants a la ciutat, tal com s’arreplega en el Pla Estratègic de l’Esport de València.

La consulta i descàrrega completa de l’informe realitzat pel IVIE es pot realitzar en l’enllace següent: Impacto_maraton_Valencia_2013

Àudio Joaquín Maudos sobre l’impacte de la Marató

Meta del Maratón en la Ciudad de las Artes y Ciencias.

Meta del Maratón en la Ciudad de las Artes y Ciencias.