Notes de premsa

El documental ‘Campeonas Invisibles’ pretén donar a l’esport femení el protagonisme que mereix

 • , ,

La Fundació Esportiva Municipal ha estrenat el curtmetratge documental ‘Campiones Invisibles‘, dirigit per Paqui Méndez i centrat en el desigual tractament informatiu dels resultats esportius aconseguits per les dones respecte als aconseguits en categoria masculina, tant en competicions individuals com per equips.

La periodista Paloma del Río ha sigut la presentadora de l’acte i també ha moderat la posterior mesa col·loqui en què han participat la regidora d’Esports, Maite Girau, la directora Paqui Méndez, han participat algunes de les protagonistes de la cinta, com l’ex judoca Ana Carrascosa o l’entrenadora de handbol Cristina Mayo. A l’acte han assistit més de 200 persones de l’àmbit de l’esport valencià i moltes d’elles han participat amb les seues preguntes i aportacions.

“Campiones i referents”. En la cinta, de 15 minuts, apareixen els testimonis de la periodista Maria Mandrine, l’exjugadora de bàsquet Anna Montañana, l’exatleta Marta Fernández de Castro , l’olímpica d’hoquei Lola Riera o Martina Lapuente.

IMG_6710

Cristina Mayo, Maite Girau, Paloma del Río, Ana Carrascosa y Paqui Méndez protagonizaron el debate posterior a la proyección de la cinta

‘Campeonas Invisibles’ pretén donar visibilitat a la dones esportistes que han aconseguit títols internacionals, medalles olímpiques, fer un seguiment de la seua trajectòria esportiva, descobrir la seua realitat a la societat valenciana i aconseguir una espècie de justícia social”, explica la directora de la cinta.

Un objectiu de la regidoria és disminuir la diferència de gènere en la pràctica esportiva” hi ha assenyalat Maite Girau, que ha destacat l’existència de “moltes dones que practiquen esport però es veu molt poc els seus resultats, per això este documental serà un instrument d’educació”.

Paqui Méndez ha mostrat la seua sorpresa “pel nombre de dones que practiquen esport. Ha sigut molt difícil comprimir els testimonis i declaracions, perquè tenim material per a una segona part”.

El documental 'Campeonas Invisibles' pretende dar al deporte femenino el protagonismo que merece

El documental ‘Campeonas Invisibles’ pretende dar al deporte femenino el protagonismo que merece

En eixe sentit, Cristina Mayo considera “una tragèdia que l’esport no deixe solatge i després d’una gran etapa que acaba és necessari tornar a començar perquè no hi ha models de referència en l’esport femení”. Un altre dels grans problemes segons l’opinió de Mayo és “la falta d’incardinació en la societat, l’absència de masses socials que protegisquen als clubs, i per a això és necessari professionalitzar els projectes i dotar-los de pressupost”.

No he firmat un contracte mai i m’he jugat la beca ADO en un sol combat. Vivim situacions complicades, sempre baix pressió i quan et retires tens un currículum esportiu important, però no tens experiència laboral”, ha comentat Ana Carrascosa. Així mateix, Paloma del Río hi ha apel·lat a la “responsabilitat dels mitjans de comunicació, perquè en la majoria de mitjans l’esport femení no existisca”.