Notícies

Corregudes de Joies: home contra cavall

 • 

Platja de Pinedo. Agost. Set de la vesprada. Els genets estan preparats per a una lluita cos a cos contra els seus cavalls. Set-cents metres. Eixa és la distància que han de recórrer a lloms dels seus animals, sense sella de montar. Només un es convertirà en el guanyador. Un vencedor que com a trofeu rebrà la preada joia. Un mocador de seda amb una corona de llorer que tradicionalment es regalava a l’amada.

Partcipants de les Corregudes de Joies

Partcipants de les Corregudes de Joies

Parlem de les Corregudes de Joies. Un esport tradicional valencià que ha sobreviscut durant segles. Es tracta d’un dels esports de la Comunitat més important. Una prova que ha estat sempre lligada a l’horta valenciana i als seus hortolans, sobretot els dels pobles de la comarca de l’Horta Sud. Un paisatge que es revela clau per a esta pràctica eqüestre.

El seu origen, com no podia ser d’una altra manera, ve dels propis agricultors de la zona. Els reptes i apostes que feien entre ells per a demostrar qui tenia el cavall més ràpid són el primer antecedent. Unes competicions espontànies que se van anar assentant al llarg de l’Horta i, especialment, a València.

Va ser en el segle XIX quan esta pràctica esportiva va viure la seua època de màxima esplendor. Durant el segle XX, les Corregudes de Joies van continuar amb èxit fins a arribar als anys seixanta, quan van començar a desaparéixer algunes de les proves. La progressiva desaparició de l’horta valenciana i dels seus costums i treballs va ser la principal causa. L’asfaltat de les carreteres i, amb això, l’extinció dels camins de terra va portar a estes proves a desenrotllar-se en les platges.

Així, Pinedo i les seues platges han sigut el lloc perfecte per a la seua supervivència. En este pedania valenciana és l’únic lloc on s’ha celebrat ininterrompudament durant més de quaranta anys. Una tradició que s’emmarca en el programa de les seues festes populars, coneguda com Festa Grosa. Tres dies de competició eqüestre que atrau a molts aficionats i curiosos que volen disfrutar d’una prova plena de valor, emoció i risc