Notícies

Corregudes de Joies de Pinedo. Esport i tradició es donen la mà

 • 

Conten les cròniques com des del segle XVIII els llauradors valencians organitzaven competicions espontànies per veure qui tenia l’animal més ràpid.
En les corregudes els genets o les amazones, que munten els cavalls a pèl, es nuguen en cada monyica una tralla de cuiro (anomenada espolsador) per a fustigar el cavall. Així han de recórrer una distància, entre 400 o 700 metres normalment recta. Tradicionalment, el guanyador rebia el reconeixement dels seus pars i del poble i un mocador de seda, la joia, d’on prové el nom, que la regalava a la seua estimada.

Aquestes competicions van viure la seua època daurada al segle XIX, l’escriptor de viatges francés Alexandre Laborde ja va documentar aquesta pràctica en 1816, es van mantindre populars fins a mitjans del segle XX, recuperant la tradició hui en dia a la Platja de Pinedo.

Un espectacle esportiu que es fa dins de la Festa Grossa de Pinedo i que s’emmarca en la Fira de Juliol de València, que es dóna la mà amb la història i tradicions de la comunitat Valenciana.