Notícies

Birles, un esport valencià ancestral

 • 

Un dels jocs tradicionals valencians amb més història és el de Birles. La seua pràctica es creu que es va iniciar a principis del segle XII, encara que el primer testimoni bibliogràfic data de l’any 1460 , concretament en el llibre de Jaume Roig “l’Espill o El Llibre dels Dones”. Però a pesar dels segles que porta a collibè, les bisbes continua gaudint d’una magnífica salut.

Un joc de premissa senzilla, però que entranya una més dificultat a l’hora de practicar-ho. La bona punteria i la concentració són indispensables per a ser un bon jugador.

Birles a la Platja de les Arenes

Birles a la Platja de les Arenes

Per a poder jugar només són necessaris sis birles, uns pals tornejats, i dos birlots o motxos, unes xicotetes peces que servixen per a derrocar els pals. Les sis birles es col·loquen en dos files de tres. A sis metres d’elles es col·loca una ratlla, des d’on llançaran els jugadors. L’objectiu del joc és intentar derrocar totes les birles, menys una. Esta és la tirada que dóna una major puntuació al jugador. Per a aconseguir-ho, cada un dels participants compta amb dos tirades.

La Federació de Jocs i Esports Tradicionals de la Comunitat Valenciana organitza diverses competicions al llarg de tot l’any en què competixen esportistes federats, tant hòmens com dones. D’entre totes les cites, la més multitudinària és el Trofeu de Birles Platja “Ciutat de València”, que se celebrarà el pròxim 31 d’agost en la platja de Les Arenes. En esta edició es preveu la participació d’uns 70 jugadors professionals.