Notes de premsa

Així serà la primera edició de Surf, Music and Friends a València

 • , ,

Figures destacades com l’hawaià Jamie Mitchell o el jove surfista escocés Ben Larg presentaran els seus films més recents. Axi Muniain, Iballa Ruano i Natxo González seran presents en aquesta primera edició a València. Fins a setanta participants internacionals de països com Austràlia, França, el Regne Unit i Itàlia competiran en les proves de salvament esportiu.

 

Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la primera edició a València del reconegut festival Surf, Music & Friends que se celebrarà del 9 al 12 de juny en La Marina de València. El festival portarà a la ciutat a alguns dels millors surfistes d’ones grans del món com Jamie Mitchell, Iballa Ruano, Axi Muniain o el jove i prometedor Ben Larg, juntament amb filmmakers de la talla de Vincent Kardasik o Michael Darrigade, sumant quatre dies d’activitats gratuïtes al voltant del surf en una nova proposta d’oci, cultura, educació i esport.

En l’acte han participat: Andrés Campos, Diputat de Joventut i Esports de la Diputació de València; Pilar Bernabé, Tinent d’Alcalde de l’Aj. de València i Regidora d’Esports; els surfistes valencians Miguel Colomina i Mireia Cabañes, aquesta última membre de l’equip nacional de surf adaptat; Carlos Alonso i Lola Caballero en representació dels waterman i waterwoman; Joana Alonso Dal Monte, Brand Manager Local de Mahou; Carlos Meana Pérez i Lluís Salvador, co-directors de Surf, Music & Friends.

Andrés Campos ha fet els honors, inaugurant la successió d’intervencions i destacant el paper de la Diputació de València, clau per a portar el festival a la ciutat. Salvador com primer intervinent ha destacat “els valors que representa un festival com a Surf, Music & Friends i com des d’un principi volia buscar la manera de desbordar-lo des de Salinas a València, ja que encara que a la nostra ciutat no tinguem les mateixes ones que al Cantàbric, sí que podíem enfocar-lo en tota la cultura i multidisciplinarietat del festival, amb per exemple l’èmfasi que fem en el festival de cinema i els surfistes d’ones grans que portem a València.”

En resposta a això, el co-director del festival, Carlos Meana, ha destacat que “des del respecte que li devem al surf i tots els seus practicants, el que busquem és que se senten orgullosos amb la proposta que portem a València. Volem que el públic valencià gaudisca amb aquest festival i més enllà dels quatre dies d’aquest, deixar un xicotet llegat amb la part formativa i el treball de base, ja que el surf és molt més que lliscar-se en una taula sobre les ones.”

Així serà la primera edició de Surf, Music and Friends a València

Així serà la primera edició de Surf, Music and Friends a València

A continuació, en representació del Waterman Challenge, Carlos Alonso i Lola Caballero han parlat de la importància de la prova, una disciplina que conjumina salvament i esport, de la mà del surf. “Portem a València als quatre millors esportistes mundials del challenge, des d’Austràlia, bressol d’aquest esport, als quals se sumen representants europeus de França, Itàlia o Bèlgica per a un elenc del millor del món, amb proves a més per als més xicotets que puguen viure-les des dels seus inicis.”

Miguel Colomina, com a surfista valencià ens ha assenyalat que “el surf a València no té les ones que hi ha en altres llocs, el Mediterrani és així i a les ones a més els falta consistència. Es pot practicar surf, però per això mateix tenim menys tradició que en altres parts d’Espanya. No obstant això, hui dia es practica surf i molt, hi ha molts surfistes tant per l’abundància de població, com perquè és molt més accessible, amb ja una cultura arrelada, encara que la massificació dona peu al fet que no es conega la cultura del surf com deuria, i precisament esdeveniments com aquest serveixen per a donar a conéixerla.”

Mireia Cabañes, ha centrat la seua intervenció en com el surf li “va salvar la vida: no trobava a ningú que surfeara amb pròtesi, però vaig descobrir un documental que em va mostrar que era possible i després vaig buscar una escola i ara ací estem, treballant intensament per a arribar a les olimpíades i demostrant que qualsevol persona amb diversitat funcional pot surfear.”

Alonso, per la seua part ha posat l’èmfasi en la programació musical, indicant que “en Mahou creiem que les trobades entre persones són essencials per a viure millor. Per això volem omplir de cultura i música la primera edició del festival a la ciutat, amb el propòsit d’impulsar aqueixes trobades de qualitat entre amics i familiars que tant ens enriqueixen.”

Bernabé, en representació del consistori valencià ha agraït el treball de tots els participants, donant les gràcies per “sumar-se a una marca col·lectiva com és marca València, amb valors com els que hui s’han presentat ací i esperem que el festival es quede per molts anys sumant totes les edicions que puguem. Gràcies a tota la comunitat surfer d’Espanya i València que han triat la nostra ciutat i fan possible que Surf, Music and Friends se cèlebre ací, generant referents tan necessaris, com bé ha apuntat Mireia. Anirem consolidant aquests referents i valors any rere any i esperem que això seguisca així per molts anys.”

Finalment, el diputat Campos ha posat l’èmfasi en el paper de la Diputació de València per a “poder desenvolupar esdeveniments que tinguen una estratègia consolidada, portant a la nostra regió aquest festival. Perquè buscar la felicitat no és una conseqüència sinó una decisió i el festival ens proposa això, involucrar a tot un grup i una cultura entorn del surf, generant sinergies en tots els sentits. I d’aqueixa forma fer-nos viure el surf, triant un territori que vol viure precisament aquests valors. Es tracta de fer marca València tal com deia Pilar, però per descomptat en tot el nostre territori valencià.”

Surf, Music & Friends: de Salinas a València

El festival que més surf mou a Europa, Surf, Music & Friends, se celebra per primera vegada a València, després de huit reeixides edicions a Salinas (Astúries). Sota el lema “A València es surfea”, els organitzadors volen posar de manifest la cultura que existeix entorn dels esports de lliscament que cada vegada té més rellevància a la ciutat, convertint-la en el lloc perfecte per a realitzar un festival de surf d’ones grans. Vibra Mahou, la plataforma de música de Mahou Cinc Estreles, se suma a aquesta iniciativa fomentant les actuacions en directe amb el propòsit de generar trobades de qualitat entorn de la música.

El festival mobilitza a les persones amants del surf per a generar una cosa única a València i en el món del surf, on trobe de surfistes, filmmakers, socorristes professionals i surfistes d’ones grans. En aquest marc, acudiran alguns dels millors socorristes del món dins d’una de les proves esportives clau del festival, el “Waterman Challenge”. Aquesta primera edició a València de Surf, Music & Friends vincula precisament a socorristes, surfistes i filmmakers posant en valor la importància del treball en equip quan es tracta d’ones grans i com aquest canvi de paradigma està afectant la imatge del surf.

Surf, Music & Friends és conegut i d’ací la particularitat del seu nom, per la variada oferta d’oci per a tots els públics entorn de la mar i les seues pràctiques esportives, de manera que els assistents podran gaudir no sols de surf, sinó també d’una gran varietat d’activitats relacionades amb la seua cultura i els valors que promou. Tallers, neteja de platja, gimcanes, personalització de taules al moment (Live Shaping), una cuidada selecció de Food Trucks, el millor Surf Market, Surf Films en pantalla gran, divulgació i educació a través de l’Aula de la Mar i els destacats científics i doctors que participaran en aquesta, com el Dr. Fernando de Rojas o Lizzie Wellborn, ironwoman australiana i protectora dels oceans i, per descomptat, la música en directe amb els concerts i actuacions de Mr. Sánchez, Los Invaders, Calivvla o La Peluquera entre altres.

Aquesta primera edició de Surf, Music and Friends a València és possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de València juntament amb l’Aj. de València a través de les seues regidories d’Esports i Turisme i la participació de la Marina de València.

Quant als patrocinis privats, Vibra Mahou fa possible la música en directe, Singular Stays proporciona l’allotjament a esportistes i surfistes oficials, i altres marques col·laboren en les seues especialitats respectives com Enjoy!, Carver, Vita, o Up Surfboards. El festival compta al seu torn amb Three Knots Mag i Nautica Channel com a media partners.