Notícies

València torna a ser bressol dels escacs amb el Festival d’Escacs de Nadal

 • 

El Complex Esportiu Cultural Petxina acull des del dissabte, 26 de desembre, fins al pròxim 3 de gener de 2021 el Festival d’Escacs de Nadal. El torneig, presentat el passat 10 de desembre, està organitzat pel Club Esportiu Basilio i compta amb la col·laboració de la regidoria d’Esports i de la Fundació Esportiva Municipal de València. Es tracta d’una de les cites ineludibles dels escacs a la nostra ciutat que entrega més de trenta trofeus i 2.000 euros en premis.

Per a la celebració del torneig s’han implementat estrictes mesures de seguretat a causa de la pandèmia, que han provocat, entre altres coses, el desdoblament de la seua ubicació i, per això, es desenvolupa a la sala València Origen dels Escacs 1475 i en l’hall principal del Complex Esportiu.

Existeixen fins a 4 modalitats de participació: Open Standard, Open Blitz, Sub 1600 i per equips.

Dins de les modalitats de competició, el Open Sub 1600 compta amb 60 inscrits i es disputa en l’hall del Complex Esportiu pels jugadors d’escacs que no disposen de rànquing ELO o estan per davall dels 1600 punts. Els punts ELO d’escacs són una mesura estàndard de mesurament del nivell dels jugadors basat en càlculs estadístics i que va ser inventat pel físic estatunidenc Árpád Élő.

L’individual de Sub 1600, jugat a la distància de 6 rondes distribuïdes en dia i mig, a 30+30 vàlid per a ELO FIDE, ha tingut a gent de totes les edats, principalment joves, que han pogut tornar a gaudir d’aquesta mena de competició. Pau Camarilles del Vila-real es va proclamar campió del torneig, amb 5 punts de 6. El segon lloc de la general va ser per a Mario Navarro del Quart, que després de la derrota en segona, va saber alçar-se també amb 4 victòries seguides i la tercera posició va ser per a Joan David Rodríguez, també primer local, imbatut, així com l’Argentí Héctor Nardi, quart classificat pels desempats.

Per part seua, el millor Sub 1400, amb 4’5 punts i sisé de la general, ha sigut José Gómez Bernal, del Cercle Mercantil de Castelló. El millor Sub 1200 ha sigut Xavi Chorro Pons, del Carcaixent, també amb 4’5 i una bona pujada de ELO i la millor classificada femenina ha sigut Elvira Uldanova del Club d’Escacs Benetusser, amb 3’5 punts. El lliurament de premis d’aquestes modalitats es va realitzar el dissabte 26, en acabar el torneig.

D’altra banda, el Open Blitz, llampec en alemany, fa referència a tornejos ràpids on el ritme de joc és de cinc minuts més 3 segons d’increment per jugada i compta amb 62 inscrits. La modalitat estàndard es desenvolupa en partides de fins a noranta minuts més 30 segons d’increment per jugada. Compta amb 50 inscrits i es desenvolupa a la sala d’escacs València Origen dels Escacs 1475.

Aquesta sala és un homenatge a la contribució de la ciutat de València al joc dels escacs, ja que va ser en aquesta ciutat on es documenta per primera vegada, en el poema Scachs d’amor de Francí de Castellví, Bernat Fenollar i Narcís Vinyoles, la introducció de la dama en el joc dels escacs l’any 1475.