Notícies

València, dama dels escacs

 • 

Els orígens dels escacs es perden en la nit dels temps amb múltiples teories, però el que està demostrat és que a finals del segle XV, en 1475, tres poetes valencians: Francí de Castellví, Bernat Fenollar i Narcís Vinyoles van exposar en el llibre de poemes “Scachs d´amor” per primera vegada com jugar als escacs amb la figura, fins llavors inexistent, de la dama. Els escacs de dama, és a dir, l’actual, és per tant una aportació valenciana.

Amb l’objectiu de revindicar el llegat valencià al món dels escacs s’organitza des de fa ja tres edicions l’Open d’Escacs “València Cuna”. Des del dilluns 31 de juliol fins al diumenge 6 d’agost, en el Complex Esportiu i Cultural Petxina de València, jugadors de rànquing Internacional i mestres internacionals mesuren les seues forces en este festival que any rere any organitza el Club d’Escacs Ciutat Vella i el C.D. Basilio, amb la col·laboració de la Fundació Esportiva Municipal de València.

Es tracta, en realitat, de dos competicions, una individual i una altra per equips. En la competició individual jugaran per millorar el seu Elo personal (un mètode estadístic per calcular l’habilitat relativa dels jugadors d’escacs) de dilluns a divendres de 17:00 a 21:00 hores. Dissabte i diumenge, de 10:00 a 14:00h. Les partides es disputen en la sala “València, origen dels escacs 1475”, ubicada en el mateix Complex Esportiu i Cultural Petxina. En este torneig, a més dels premis als 5 primers classificats, també optarán a premi les categories Sub-16, Veterans i, per tram d’Elo, Sub-2000, Sub-1700 i Sub-1400, així com els millors jugadors locals. Els màxims favorits per a alçar-se amb el triomf en este torneig són els mestres internacionals Pablo Cruz (Espanya), Slodoban Kovacevic (Sèrbia) o el mestre FIDE Jesús Galván (Perú).

El Festival d’Escacs culminarà este cap de setmana amb el torneig estrela: el torneig internacional per equips que arriba a la X edició. En este, equips representants d’Armènia, Argentina, Ucraïna i Romania, entre d’altres, es disputaran el títol contra jugadors del territori espanyol, amb una gran representació de clubs valencians.

Les partides del Torneig per equips es disputaren en la sala d’escacs esmentada anteriorment en horari de 17:00 a 21:00 hores el dissabte i el diumenge. Al llarg d’esta setmana, el Complex Petxina serà el centre neuràlgic dels escacs valencians.

Més informació: http://clubdeportivobasilio.com/comenzo-el-valencia-cuna