Notícies

La jornada ‘Muerte Súbita y Deporte’ llança un clar missatge: esport saludable amb control mèdic

 • 

La mort sobtada pot previndre’s. Este és el principal missatge que l’expert mundial en arítmies i mort sobtada, el doctor Josep Brugada, ha traslladat als més de 150 esportistes i metges vinculats a l’esport assistents a la Jornada ‘Muerte Súbita y Deporte’, organitzada per l’Hospital de Manises i la Fundació Esportiva Municipal en el Complex Esportiu de la Petxina.

El doctor Brugada, responsable de la Unitat d’Arítmies de l’Hospital de Manises i premi Jaume I 2015, ha insistit en el fet que el 95% dels casos de mort sobtada en esportistes podrien previndre’s, “amb una cosa tan senzilla com controlar els antecedents familiars de la persona i realitzar electrocardiogrames periòdics i revisions mèdiques regulars”. 

Momento de la conferencia

Momento de la conferencia

Brugada, a més, ha explicat la importància que estos controls comencen a edats primerenques en el cas d’esportistes professionals. “El ECG hauria de ser prova obligatòria en tota la població abans d’iniciar una pràctica esportiva més o menys continuada, és a dir, a tota la població al voltant dels 14 anys d’edat”, ha apuntat l’expert de l’Hospital de Manises.

El cardiòleg també hi ha assenyalat que la pràctica esportiva prolongada pot ser un factor de risc per a desenrotllar fibril·lació auricular. “L’esport és sa i millora nostra qualitat i esperança de vida, però practicat de manera extrema pot arribar a produir anomalies en l’estructura del cor, responsables de l’aparició d’arítmies cardíaques. Per això, en esportistes de resistència, la valoració cardiovascular ha de ser especialment cuidadosa”, ha afegit Brugada.

Público asistente a la jornada

Público asistente a la jornada

Peculiaritats del ‘cor d’atleta’

Per la seua banda, la doctora Emilce Trucco, de la Unitat d’Arítmies de l’Hospital de Manises ha explicat les peculiaritats del cor dels esportistes, ja que l’exercici físic intens “canvia la fisonomia del cor”. Trucco també ha referendat els beneficis de l’esport, però ha subratllat la importància dels controls, ja que els cors que se sotmeten a entrenament per damunt de 150 minuts per setmana tenen una morfologia diferent. “Augmenten un 10-20% la seua grossor i un 10-15% en grandària i també experimenten altres canvis com a augment d’ompliment cardíac en diàstole, augment del volum sistólic, major capacitat oxidativa i tenen alts pics consum d’oxigen durant l’exercici. Tot això fa necessari un major control”.

Finalment, el doctor Rafael Aranda, responsable mèdic del Centre de Tecnificació Esportiva de Cheste, ha exposat els controls mèdics i esportius que és necessari realitzar abans d’una pràctica esportiva d’intensitat. “Els principals objectius d’estos controls són detectar asimetries i desequilibris que puguen predisposar a l’aparició de lesions associades a la pràctica d’un esport i detectar anomalies cardiovasculars que puguen constituir un risc vital o de malaltia durant la pràctica esportiva”, hi ha assenyalat.

DSC00329