Notes de premsa

El camp de futbol de Pinedo permetrà concloure la regeneració del parc Natural d’El Saler

 • ,

Campo de fútbol de Pinedo

Campo de fútbol de Pinedo

La posada en marxa el pròxim 1 de juliol del nou camp de futbol de Pinedo culmina un procés que ha durat diversos anys en què la Fundació Esportiva Municipal ha anat reubicant als diferents esports federats (atletisme, futbol, rugbi i hoquei) que utilitzaven la instal•lació del Poliesportiu d’El Saler. D’esta manera, l’organisme autònom de l’Ajuntament de València pot ja complir amb els compromisos adquirit l’any 1995 després de la qualificació de la Devesa d’El Saler com a parc natural en 1986, i l’aprovació en 1995 del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de la Conca Hidrogràfica de l’Albufera, que va suposar la total paralització d’este pla d’urbanització, la requalificació dels terrenys i la necessitat demolir totes les infraestructures públiques per a reposar el cordó dunar que protegira la vegetació de la devesa.

Per això, la setmana que ve, i coincidint amb el final de la temporada esportiva, el Poliesportiu d’El Saler cessarà en la seua activitat i, en col•laboració amb els tècnics de Demarcació de Costes, començarà el procés de desmantellament del mateix per a complir amb la llei. Arrancaran així el procés de regeneració de l’únic espai del parc Natural que quedava per incloure en el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals de la Conca Hidrogràfica de l’Albufera.

Per mitjà d’este procés, la FDM ha garantit la pràctica esportiva i de servici ciutadà durant estos anys i, ara, en el futur també amb les nous destins per als tres esports federats que allí es desenrotllaven fins al moment. Al seu torn, la FDM garantix els huit llocs de treball dels funcionaris que fins ara desenrotllaven la seua labor en la instal•lació. També queda garantida la continuïtat dels tres interins que fins ara treballaven en la dita instal•lació i, encara que la llei no obliga a fer-ho, la FDM, com ha fet de vegades anteriors, garantix la continuïtat en els seus llocs de treball als 11 reubicant-los en les diferents instal•lacions esportives de la ciutat segons les necessitats les mateixes.

Durant estes últimes setmanes, el regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament de València, Cristóbal Grau, ha mantingut diferents reunions amb els agents implicats en este procés. Sense anar més lluny, este mateix matí s’ha produït l’última en què han estat presents l’alcalde pedani d’El Saler, Enric Dasí, representants dels dos clubs que gestionen l’estació de vela, el president de la Federació d’Hoquei i un represente del club de radiocontrol que ocupa la pista per a dita pràctica en la instal•lació. Així mateix ha assistit un representant en nom dels usuaris que acudien a la instal•lació per lliure. La setmana que ve està prevista una nova reunió de Grau, en este cas amb l’Associació de Veïns, per a continuar atenent a les necessitats la pedania.

El centre de Vela d’El Saler es mantindrà en la seua ubicació actual fins al final de temporada, alhora que els tècnics de la Fudación Municipal Esportiva i de la Demarcació de Costes estudien un nou emplaçament.

Cronologia dels fets

El Poliesportiu El Saler es construïx en 1982 dotant d’equipaments esportius per a activitats federades, i en la data de la seua construcció era l’única instal•lació esportiva pública que incloïa esports com a atletisme, futbol, rugbi i hoquei. La zona, en aquell moment, no estava protegida i la instal•lació esportiva s’incloïa dins del pla per a urbanització de la Devesa d’El Saler amb un passeig marítim, vials i extenses zones d’aparcament, així com la construcció d’edificis, residencials i un altre tipus d’equipaments.

L’any 1998, es redacten i executen per part de la Demarcació de Costes de València del Ministeri de Medi Ambient, a través de la seua Secretaria d’Estat d’Aigües i Costes, distints projectes en eixe sentit, demolint tot el passeig marítim, el càmping municipal d’El Saler i la totalitat de vials i aparcaments que no foren imprescindibles per a l’accés als edificis residencials ja habitats.

El Projecte de Rehabilitació Integral de la Vora Marítima de la Devesa d’El Saler suposa en eixe any 1998 la desaparició i demolició de tot el Poliesportiu El Saler, que d’haver-se dut a terme haguera afectat en eixe moment greument les activitats federades que es desenrotllaven en estes instal•lacions.

La nova construcció del Camp de Futbol de Pinedo, el pròxim trasllat del camp d’hoquei a altres espais de la ciutat, i el deteriorament progressiu d’esta zona de platja al ser l’única que queda per completar i reposar del dit projecte de Rehabilitació Integral de la Vora Marítima de la Devesa d’El Saler; així com, les contínues demandes per part del parc Natural per a reposar els terrenys al mateix obliguen a complir amb els compromisos aconseguits en eixe sentit l’any 1995.

Es mantenen distintes reunions a partir d’eixe moment entre la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de València i la Demarcació de Costes en el sentit de mantindre en precari almenys les instal•lacions imprescindibles per a cobrir les necessitats esportives dels esports federats que no disposaven d’altres instal•lacions, fins al moment en què estes pogueren ser traslladades a altres espais de la ciutat.

No obstant això, ja se cedixen els 43.803 m² del Poliesportiu d’El Saler en la seua zona nord, sent demolides les instal•lacions i edificis. La construcció l’any 1991 de la pista d’atletisme de l’Estadi d’El Túria en el Tram III i la incorporació l’any 1995 de l’atletisme en el Palau Velòdrom Luis Puig deixen les pistes d’atletisme d’El Saler sense competicions oficials i únicament per a ús individual. Tot això unit a la posada en marxa de la pista blava d’hoquei del Poliesportiu Mare de Déu del Carme Beteró i el nou Camp de Futbol de Pinedo acaba per cobrir les necessitats dels tres esports federats per als que va ser construïda la instal•lació en 31 anys arrere.